Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

F.A.Q.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Όχι, μπορούν να λειτουργούν άψογα εφόρου ζωής εφόσον υπάρχει η σχετική φροντίδα υγιεινής και πρόληψης.

Βέβαια τον σημαντικότερο ρόλο στην μακρόχρονη επιβίωση των εμφυτευμάτων  έχει η lege artis αρχική τοποθέτηση τους από τον χειρουργό (τήρηση των προδιαγραφών τοποθέτησης).

Η τοποθέτηση γίνεται υπό τοπική αναισθησία με ή χωρίς φαρμακευτική ηρεμιστική αγωγή, άρα είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της επέμβασης ότι για την κάλυψη του μετεγχειρητικού πόνου αρκούν 1-2 tb απλού παυσίπονου την ίδια μέρα.

Αυτό δεν είναι περίεργο, εξηγείται από το γεγονός ότι η επέμβαση πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα να μην ΄΄ξυπνήσει΄΄ το οστό της γνάθου που δέχεται τα εμφυτεύματα. Επομένως η αντίδραση του είναι πολύ περιορισμένη.

Ναι, σε κάποιο βαθμό που εξαρτάται από το μέγεθος της επέμβασης και την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Είναι όμως ελεγχόμενο φαρμακευτικά  και με χρήση κρύων επιθεμάτων εξωτερικά.

Συνήθως το μέγιστο του οιδήματος εμφανίζεται την 2η-3η μετεγχειρητική ημέρα και χρειάζονται άλλες 2-3 ημέρες για να εξαφανιστεί πλήρως.

Υπάρχουν κάποια νοσήματα που δεν επιτρέπουν την χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων. Δε συνιστάται η χρήση τους στις ακόλουθες κλινικές καταστάσεις:

  • Νευρολογικές διαταραχές
  • Εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ
  • Βαριές καρδιολογικές παθήσεις (πρόσφατο έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεια, νόσος των βαλβίδων κτλ)
  • Χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών
  • Ενδοφλέβια λήψη διφωσφονικών
  • Ακτινοθεραπεία των οστών των γνάθων
  • Ενεργή θεραπεία καρκίνου
  • Εγκυμοσύνη

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης δηλαδή την ηλικία των 17-18 ετών είναι δυνατή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων χωρίς όριο ηλικίας.

Η οστεοπόρωση δεν αποτελεί αντένδειξη τοποθέτησης τους, ειδικά με την χρήση των σύγχρονων εμφυτευμάτων με ενεργοποιημένη επιφάνεια τιτανίου.

Βεβαίως. Στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν μερικές εκατοντάδες εταιρίες εμφυτευμάτων. Από αυτές, οι εταιρίες που ασχολούνται με την έρευνα και την επιστημονική τεκμηρίωση σε βάθος χρόνου, δεν είναι περισσότερες από δέκα. Οι υπόλοιπες απλώς αντιγράφουν τις πρώτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα αποτελεί η διεθνής παρουσία μιας εταιρείας και η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών σε βάθος χρόνου.

Σίγουρα όχι. Το ποσοστό αποτυχίας ενός εμφυτεύματος στην πρώτη φάση (τοποθέτηση) είναι εξαιρετικά μικρό- λιγότερο από 1%. Βεβαίως στα χέρια έμπειρου χειρουργού και με χρήση αξιόπιστου υλικού. Επομένως σε περίπτωση αποτυχίας,πρόκειται για ατυχή επέμβαση ή λάθος υλικό και όχι για ακατάλληλο οργανισμό.

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας σε όλες τις φάσεις της θεραπείας με εμφυτεύματα κυμαίνεται μεταξύ 97-98%.

Οι περισσότερες αναγνωρισμένες και αξιόπιστες εταιρείες δίνουν 10 ετή εγγύηση και κάποιες κορυφαίες εφόρου ζωής εγγύηση για το υλικό. Βέβαια προϋπόθεση για την εγγύηση αποτελεί η σχολαστική υγιεινή των δοντιών και η τακτική ανά εξάμηνο επίσκεψη για έλεγχο και πρόληψη.

Ο ελάχιστος αριθμός εμφυτευμάτων για να δεχθούν ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις είναι για την άνω γνάθο 5-6 και για την κάτω  γνάθο 4-6 εμφυτεύματα. Επί αυτών τοποθετούνται γέφυρες δοντιών με 10-14 δόντια ανά γνάθο, βιδωτά είτε με συγκόλληση. 

Ναι. Δεν υπάρχει αντένδειξη. Πρέπει όμως να γίνει με σωστό σχεδιασμό, σε επιλεγμένες περιπτώσεις και με ορθή προσθετική αποκατάσταση. Μόνο τότε το θεραπευτικό αποτέλεσμα θα είναι αξιόπιστο και θα διαθέτει μακροβιότητα.

Υπάρχουν δυο διαφορετικά πρωτόκολλα φόρτισης, το κλασσικό καθυστερημένης φόρτισης και το άμεσης φόρτισης.

Στο κλασσικό πρωτόκολλο, περιμένουμε από 3 εβδομάδες έως 4 μήνες μετά την τοποθέτηση, γίνεται test ενσωμάτωσης και ολοκληρώνεται η προσθετική.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορούμε να ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο άμεσης φόρτισης .Τα δόντια τοποθετούνται την ίδια ή την επόμενη της επέμβασης ημέρα (ακίνητα πρόχειρα δόντια). Η τελική προσθετική τοποθετείται αφού ολοκληρωθεί η οστεοενσωμάτωση.

Περιλαμβάνει 4 φάσεις:

1. Χειρουργική τοποθέτηση.

Η πιο κρίσιμη φάση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Ολοκληρώνεται με την αφαίρεση των ραμμάτων μετά από 7-10 μέρες.

2. Περίοδος οστεοενσωμάτωσης.

Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η ανάπτυξη οστού πάνω στην επεξεργασμένη επιφάνεια του εμφυτεύματος (οστεοενσωμάτωση). Η διάρκεια αυτής της περιόδου εξαρτάται κυρίως από το είδος της επεξεργασίας της επιφάνειας του τιτανίου, από την σκληρότητα του οστού της γνάθου (η κάτω γνάθος σκληρότερη από την άνω) και από τον βαθμό αρχικής συγκράτησης των εμφυτευμάτων. Διαρκεί 3 εβδομάδες έως 4 μήνες από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

3. Φόρτιση με προσθήκη δοντιών.

Στην φάση αυτή αποκαλύπτεται το εμφύτευμα, εκτελείται test οστεοενσωμάτωσης με ειδική συσκευή και ολοκληρώνεται η προσθετική αποκατάσταση.

4. Περίοδος διατήρησης του αποτελέσματος.

Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της θεραπείας με εμφυτεύματα αποτελεί η πολύ καλή στοματική υγιεινή.

Η φροντίδα λοιπόν των εμφυτευμάτων θα συμβάλλει στην μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Παράλληλα οι τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο θα προλάβουν κάποια ενδεχόμενη κακή εξέλιξη.